Dünya Gıda Güvenliği Günü: DSÖ Bilim İnsanı Raszl Uyarıyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı’nda görev yapan bilim insanı Simone Moraes Raszl, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında online olarak katılarak, “7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü”ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Raszl, gıda güvenliğinin bir küresel sorumluluk olduğunu vurgulayarak, “Dünya genelinde her gün 1,6 milyon insan güvensiz gıdalar nedeniyle hastalanıyor. Bu hastalıklar önlenebilir ve bunları önlemek için gereken bilimsel yöntemler zaten mevcut. İhtiyacımız olan şey koordineli, kanıta dayalı ve kapsayıcı eylemlerdir” şeklinde konuştu.
DSÖ’nün, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile işbirliği içinde gıda güvenliği konusunda merkezi bir rol üstlendiğini de vurgulayan Raszl, gıda güvenliğinin sadece hükümetler veya uluslararası kuruluşların sorumluluğu olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Politika yapıcılar bilimsel temelli düzenlemelere ve veri sistemlerine yatırım yapmalı. Gıda işletmeleri, titiz güvenlik uygulamaları hayata geçirmeli ve şeffaflığı desteklemelidir. Akademisyenler yenilik yapmaya ve eğitmeye devam etmelidir. Tüketiciler olarak hepimiz bilgili kalmalı ve evde güvenli gıda işleme uygulamalıyız. Çünkü her birimiz bir risk yöneticisiyiz.”