Suriye’de Dürzi Çatışmaları ve İsrail’in Rolü

Suriye’deki Dürziler: Kimler, Nerede Yaşıyorlar ve İsrail’in Rolü

Son günlerde patlak veren çatışmaların merkezindeki Dürziler kimdir ve neler istiyorlar? İsrail neden Suriye’de bu azınlığı koruyor? Şam’ın geleceği ne olacak?

Suriye’deki şiddet olaylarının odak noktasında, ülkenin güneyinde yaşayan Dürziler var. Başlayan kriz, İsrail’in Şam’daki kamu yapılarını vurmasıyla uluslararası bir boyuta ulaştı. Çatışmalarda yaklaşık 600 kişi hayatını kaybetti.

Dürziler Kimdir?

Ortadoğu’da yaşayan Dürzi toplumu, Şii İslam’dan kaynaklanan bir inanca sahiptir. Dürziler, kendilerini Müslüman olarak tanımlamaz ve reenkarnasyona inanırlar. Şu anda Suriye’de yaklaşık 700 bin Dürzi yaşamaktadır ve ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturur.

Nerede Yaşıyorlar?

Suriye’deki Dürziler, genellikle ülkenin güneyindeki Süveyda bölgesinde yoğunlaşmış olsalar da başkent Şam’ın belirli bölgelerinde de yaşarlar. Ayrıca Lübnan, İsrail ve Ürdün’de de Dürzi topluluklar mevcuttur.

Dürziler ve Suriye Yönetimi

Esad rejiminin devrilmesinden sonra Suriye’yi geçici olarak yöneten Ahmed Şara hükümetine Dürzilerin tavrı farklılık göstermiştir. Bazı liderler geçici hükümete destek verirken diğerleri çatışmacı bir tutum benimsemiştir. Bu durum, Dürziler arasında bölünmeye neden olmuştur.

Dürziler ve İsrail

İsrail’in Suriye’deki Dürzileri koruma sözü vermesi, bazı Dürziler tarafından desteklenirken diğerleri tarafından eleştirilmiştir. İsrail’in Suriye’nin güneyindeki etkisini zayıflatmaya çalıştığı düşünülmektedir.

Sonuç olarak, Suriye’deki Dürzilerin karşı karşıya kaldığı zorluklar ve İsrail’in rolü hala belirsizliğini korumaktadır. Gelecek günlerde bölgede neler olacağını bekleyip göreceğiz.

Related Posts

Erzurum’da Apartman Yangını

Erzurum’da bir apartmanda çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü, bazı sakinler etkilendi.

Yasa Dışı Kenevir Ekimi: Zanlı Tutuklandı

Yalova’nın Armutlu ilçesinde yasa dışı kenevir eken S.D. tutuklandı, 60 kök kenevir ele geçirildi.

Erzurum’da Ragbi Müsabakaları Heyecan Yarattı

450 sporcunun katıldığı ragbi müsabakaları Erzurum’da gerçekleştirildi, 8 takım şampiyonaya katılacak.

Doris Herrmann: Türkiye’de kalite güvencesi rekabetçi dünya için zorunlu

Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın en önemli isimlerinden Doris Herrmann, Haberler.com’da Saygı Ünlü’ye konuştu. ENQA Başkan Yardımcısı Herrmann, akreditasyonun eğitim kalitesini artırmanın anahtarı olduğunu belirterek “Rekabetçi bir dünyada Türkiye’nin kalite güvencesine yatırım yapması şart” dedi.

Çeşme’de Şezlong Kavgası: Güvenlik Görevlisi Baltayla Öldürüldü

İzmir Çeşme’de şezlong tartışması kanlı bitti, güvenlik görevlisi baltalı saldırıda hayatını kaybetti.

Madde kullandığı düşünülen taksicinin yaptığı pes dedirtti

İstanbul’da kimyasal madde içtiği öne sürülen bir taksi şoförü, seyir halindeyken yol ortasında bayıldı. Bir süre sonra ayılan sürücü, hiçbir müdahale beklemeden aracına binip olay yerinden uzaklaştı. Denetimsizlik ve ihmalkârlık tepkilere neden olurken, “Canımız kime emanet?” sorusu bir kez daha gündeme geldi.