Orta yaş grubu için ciddi risk: Aort yırtılması kalp krizi ve felçle sonuçlanabilir

Önemli Bir Sağlık Sorunu: Aort Diseksiyonu Nedir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ani ve hayati tehlikesi yüksek bir kalp damar hastalığı olan aort diseksiyonu geçirmiştir. Halk arasında ana atardamar yırtılması olarak da bilinen bu hastalık, toplumda nadir görülmekle birlikte önemli bir konudur.

Aort yırtılması genellikle ani ölümlere yol açabilir. Bu nedenle, özellikle kontrolsüz yüksek tansiyon, aort kapak problemi ve genetik yatkınlığı olan bireylerin, yılda en az bir kez tomografi ile takip edilmesi gerekmektedir.

Orta Yaş Grubu En Riskli Dönemde

Aort diseksiyonu, yani ana atardamarda yırtılma, kalp cerrahisinin acil müdahale gerektiren durumlarından biridir. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal konuyla ilgili önemli bilgiler vermektedir.

Prof. Dr. Köksal’a göre, bu hastalara erken müdahale edilmediğinde, yarısından azı hastaneye ulaşabilmekte ve ameliyat olanların yalnızca yarısı hayatta kalabilmektedir.

Aort Yırtılması Kalp Krizi ve Felçle Sonuçlanabilir

Kalpten çıkan ana damarda başlayan yırtığın, aşağı inerek kalbi besleyen damarları tıkayabileceğini belirten Prof. Dr. Köksal, Sırrı Süreyya Önder’in yaşadığı kalp krizinin nedeninin bu yırtık olduğunu vurgulamaktadır. Yırtık yukarı doğru yayıldığında ise beyne giden kanın azalabileceğini ve bu durumun ciddi sağlık risklerini beraberinde getirebileceğini belirtmektedir.

Genetik Yatkınlık ve Doğumsal Kalp Anomalileri Önemlidir

Prof. Dr. Köksal, 40 ile 60 yaş arasındaki bireylerin genetik faktörlere ve doğuştan gelen kalp kapağı bozukluklarına dikkat etmeleri gerektiğini belirtmektedir.

Yapılan açıklamalara göre, aort kapağında doğumsal anomaliler bulunan bireylerde damarın genişlemesi ve yırtılma riskinin artabileceği bilinmektedir. Ayrıca, ailede kontrolsüz hipertansiyon öyküsü olan bireylerde de aort yırtılması riski yüksektir.

Yılda Bir Tomografi Şart!

Aort çapı normalden büyük olan ve yüksek tansiyonu olan bireylerin düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Prof. Dr. Köksal, bu hastaların en az yılda bir kez tomografi ile takip edilmesi gerektiğini ve tansiyonun sürekli kontrol altında olması gerektiğini belirtmektedir.

Küçük Tedbirler Hayat Kurtarabilir

Prof. Dr. Köksal, aort diseksiyonunun genellikle ani geliştiğini ve hastaların zamanında müdahale edilmediğinde hayatını kaybedebileceğini belirtmektedir. Bu nedenle, orta yaş ve üzeri bireylerin genetik riskleri, aort kapak sorunları ve yüksek tansiyon açısından düzenli olarak kontrol edilmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

Erken teşhisin hayati önem taşıdığı bu hastalıkta, kan basıncını düşürmeye yönelik ilaç tedavisi, sağlıklı yaşam biçimleri ve gerektiğinde cerrahi müdahale ile hayat kurtarılabilir. Önemli olan, küçük tedbirlerle yüksek risk taşıyan bu ölümcül hastalığın önlenebilir olmasıdır.

Related Posts

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.