Almanya, Gazze’deki Ateşkes İçin Umutlu: Zirve Sonrası Açıklamalar
10 Temmuz 2025 tarihinde Viyana’da düzenlenen önemli toplantı sonrasında Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul (CDU), Gazze’deki çatışmaların olası bir ateşkesi konusunda umutlu açıklamalarda bulundu. İsrail ve Avusturya dışişleri bakanlarıyla gerçekleştirdiği toplantı ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Wadephul, “İyi bir sonuca ulaşma ihtimali görüyorum” şeklinde konuştu. Hamas’a karşı baskının artırılması gerektiğini vurgulayan Alman Bakan, “Hamas’ın geleceği olmamalı” ifadesini kullandı.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar da ateşkesin mümkün olduğunu belirterek, ülkesinin “rehine takası anlaşması ve Gazze Şeridi’nde bir ateşkes konusunda ciddi şekilde ilgilendiğini” dile getirdi. Sa’ar ayrıca İsrail hükümetinin Filistin topraklarındaki insani durumu iyileştirmek için çaba gösterdiğini de vurguladı.
Avusturya Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger ise, 642 günlük çatışmanın ardından bölgenin istikrara kavuşması için “tarihi bir fırsatın” ortaya çıktığını belirtti.
İNSANİ YARDIMLAR VE AB ANLAŞMASI VURGUSU
Toplantılarda, Gazze Şeridi’ndeki sivil halkın durumu da ele alındı. Almanya ve Avusturya, İsrail’i insani durumu hızla iyileştirmeye dikkat çekti. Bakan Meinl-Reisinger, “Avusturya, Almanya gibi İsrail’in yanında duruyor ancak insanlık ve uluslararası hukuk yükümlülükleri bizim için pazarlık konusu değildir” şeklinde konuştu.
Wadephul ve Meinl-Reisinger, AB’nin İsrail ile Gazze Şeridi’ne insani yardımın genişletilmesi konusunda yaptığı anlaşmayı olumlu karşıladı. Wadephul, bu anlaşmanın “tüm uluslararası yardım kuruluşlarının erişim sağlaması ve kısıtlamaların kaldırılması” için iyi bir işaret olduğunu belirtti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’a göre, bu anlaşma daha fazla yardım sevkiyatını, sınır kapılarının ve belirli yardım rotalarının açılmasını içeriyor.
ÜÇLÜ GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK
Viyana’daki bu “üçlü” toplantı formatının daha fazla görüşmeye zemin hazırlaması bekleniyor. Wadephul, bu formata “Viyana Üçlüsü” adını verdi ve bir sonraki toplantı için Berlin’e davet yayınladı.
Wadephul ve Meinl-Reisinger, AB düzeyinde görüşülen, İsrail ile AB arasındaki Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınmasının gündemde olmadığını yineledi. Meinl-Reisinger, AB ülkeleri arasında bu yönde bir fikir birliği olmadığını ve “AB Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınmasının tek bir Filistinliye bile faydası olmayacağını” belirtti.
ZORLU ATEŞKES MÜZAKERELERİ VE ABD’DEN DESTEK
İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmeleri zorlu ilerlese de, son olarak Hamas’ın on İsrailli rehineyi serbest bırakmayı kabul ettiği ve bunun “zorlu” ateşkes müzakereleri çerçevesinde mutabakata varıldığı açıklandı. Ancak diğer kilit konularda henüz bir anlaşmaya varılmış değil.
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı görüşme sonrası, yakın zamanda bir ateşkesin sağlanabileceği konusunda iyimser bir tablo çizdi. Trump, İsrail ile Hamas arasında “bu hafta veya gelecek hafta” bir anlaşmaya varılma ihtimalinin “çok yüksek” olduğunu ifade etti. Türkiye de bölgede kalıcı barışın sağlanması için diplomatik çabalarını sürdürerek, insani yardımların ulaştırılması ve ateşkesin tesisi konusunda uluslararası toplumla işbirliği yapıyor.