İzmir’in tıbbi atık tesisi halk sağlığı için faaliyette

İzmir’de Tıbbi Atıklar Evsel Atığa Dönüşüyor!

İzmir genelinde bin 50 sağlık kuruluşu tarafından üretilen tıbbi atıklar, halk sağlığını korumak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde evsel atığa dönüştürülüyor. 2020 yılında faaliyete geçen tesis, günde yaklaşık 30 ton tıbbi atığın bertaraf edilmesini sağlayarak, bugüne kadar 400 bin ton tehlikeli atığın dönüşümünü gerçekleştirdi.

Çevre ve İnsan Sağlığı Açısından Önemli Bir Adım

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen’de hizmete aldığı tıbbi atık sterilizasyon tesisi, çevre ve insan sağlığı açısından büyük bir önem taşıyor. Devlet hastaneleri, özel hastaneler ve diyaliz merkezleri gibi bin 50 sağlık kuruluşundan alınan tıbbi atıklar, güvenli bir şekilde teslim alınarak çevrimiçi mobil atık takip sistemi (MOTAT) ile kayıt altına alınıyor ve lisanslı araçlarla tesise taşınıyor.

Atıkların Güvenli Bir Şekilde Dönüşümü Sağlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Atık Yönetim Tesisleri Şube Müdürü Seyda Yapıcı, tesisin 7 gün 24 saat faaliyette olduğunu ve atıkların 150 santigrat derecede 45 dakika boyunca işlemden geçirildiğini belirtti. Atıklar, prosesten geçirildikten sonra kırıcı makinelerden geçirilerek küçültülüyor, arındırılıyor ve evsel atık haline getiriliyor. Bu sayede atıkların sağlık açısından taşıdığı riskler ortadan kaldırılmış oluyor.

Çevreyi Koruyan Bir Tesis

Tesisin günlük kapasitesinin 100 tonun üzerinde olduğuna dikkat çeken Seyda Yapıcı, atıkların teslim alındığı kovaların ve konteynerlerin dezenfekte edilerek tekrar kullanıma verildiğini söyledi. Tesiste yapılan işlemler sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda tasarlanmış olup, modern ve çevreci bir bakış açısıyla hizmet vermektedir. Enerji geri kazanım sistemi sayesinde doğal su varlıklarının korunması sağlanmaktadır.

Kaynak: BYZHA – Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.