İthalat arttı denge bozuldu: Filistin’de ticaret açığı büyüyor

Filistin Ekonomisi 2025 Yılında Ticaret Açığıyla Karşı Karşıya!

Filistin ekonomisi, 2025 yılının mayıs ayında dikkat çekici bir dış ticaret açığıyla karşı karşıya kaldı. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu tarafından açıklanan resmi verilere göre, ülkenin ticaret açığı geçen yılın aynı ayına kıyasla %8,7 artarak 455,9 milyon dolara yükseldi. Bu artışın temel nedeni, ithalattaki büyük artış oldu.

Mayıs ayında ithalat, yıllık bazda %12 artarak 610,8 milyon dolara çıktı. İthalatın %54’ü İsrail’den yapılırken, geri kalanı diğer ülkelerden sağlandı. Özellikle İsrail’den yapılan ithalat %3 artarken, diğer ülkelerden gelen ürün alımları %25 arttı.

İhracattaki Artış, Dengeleri Düzeltmeye Yetmedi

Aynı dönemde ihracatta da artış yaşandı. Filistin’in ihracatı mayıs ayında %23 artarak 154,9 milyon dolara ulaştı. İhracattaki artışın arkasında, İsrail’e yapılan satışlardaki artışın büyük etkisi vardı. İhracatın %90’ı İsrail’e yapıldı ve bu kalemde %22’lik bir artış gerçekleşti. Diğer ülkelere yapılan gönderiler de dikkate değer şekilde %32 arttı. Ancak bu artışlar, ithalattaki hızlı yükselişi dengeleyemedi ve ülke dış ticaret açığını kapatmak zorlaştı.

Yılın İlk Beş Ayında Ciddi Açık!

2025’in ilk beş ayında da dış ticaret açığındaki büyüme devam etti. Ocak-Mayıs döneminde toplam dış ticaret açığı 2 milyar 322 milyon dolara yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 1 milyar 851,2 milyon dolardı. Bu da yıllık bazda %25’ten fazla bir artışı işaret ediyor.

Uzmanlara göre, Filistin’in ekonomisi dışa ve özellikle İsrail’e bağımlı kaldıkça, bu açığın kapanması zor olacak. İsrail ile yapılan ticaretin baskısı altında kalan Filistin, kendi üretim kapasitesini artırmadıkça sorunun üstesinden gelmekte zorlanacak.

Related Posts

42 yılık ünlü hastane devi iflasın eşiğinde

1983 yılından bu yana İstanbul’da sağlık sektöründe hizmet veren Özel Çevre Hastanesi, ekonomik sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. Plastik cerrahi, tüp bebek uygulamaları, saç ekimi ve genel sağlık hizmetleri gibi birçok alanda …

Türkiye’deki kiralar dünya finans devinin bile dikkatini çekti

JPMorgan ekonomisti, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Buna göre Merkez Bankası’nın dört toplantıda da faiz indireceğini öngörülürken, kira enflasyonu ise endişe yarattığı belirtildi.

52 yıllık anlaşma sona eriyor! Türkiye harekete geçti

Türkiye ile Irak arasında 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026 itibarıyla sona erecek. Türkiye, Irak-Türkiye petrol boru hattı için “yeni ve canlı” bir dönem istiyor. Bu kapsamda 52 yıllık anlaşmanın günümüz şartlarına göre yeniden yapılması planlanıyor.

Çelik ve çimentoda çifte sıçrama: Hindistan’da inşaat sektöründe talep patlaması

Hindistan Merkez İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, ülkenin altyapı üretimi Haziran 2025 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,7 oranında büyüdü. Bu oran, Mayıs ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 1,2’lik artışın da üzerine …

Bodrum’da Sahte Rezervasyon Alarmı

Muğla Bodrum’da sahte tatil ilanları nedeniyle turistler mağdur oluyor. Uzmanlar uyarıyor.

İş Bankası’na Orta ve Doğu Avrupa’nın en iyi dijital bankası ödülü

İş Bankası’na Orta ve Doğu Avrupa’nın en iyi dijital bankası ödülü