Bisküvi, dondurma, gevrek… Erken ölümde işlenmiş gıda tehlikesi

Aşırı İşlenmiş Gıda Tüketimi ve Erken Ölüm Riski Arasındaki İlişki

“American Journal of Preventive Medicine” dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Meksika, İngiltere ve ABD’de yaşayan 30-69 yaş aralığındaki bireylerin beslenme alışkanlıklarının erken ölüm riski ile ilişkisini ortaya koydu.

Bilim insanları tarafından yürütülen çalışmada, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde tatlandırıcı, yüksek şeker, doymuş yağ ve tuz içeren aşırı işlenmiş gıdaların tüketiminin erken ölümlerle yaklaşık yüzde 14 oranında ilişkilendirildiği bulundu.

Kolombiya ve Brezilya gibi ülkelerde ise aşırı işlenmiş gıdaların tüketiminin erken ölümlerle yaklaşık yüzde 4 oranında bağlantılı olduğu belirlendi.

Araştırmacılar, 2018’de ABD’de görülen yaklaşık 124 bin erken ölüm vakasının aşırı işlenmiş gıdalarla ilişkili olabileceğini ve İngiltere’de ise bu sayının 18 bin civarında olabileceğini öne sürdü.

Çalışmanın sonuçlarına göre, aşırı işlenmiş gıdaların doğrudan erken ölüme sebep olmadığı ancak kişinin egzersiz düzeyi, yaşam tarzı gibi faktörlerin de önemli rol oynadığı vurgulandı.

Related Posts

Hipertansiyon 20 yaşın altındaki gençlerde hızla yaygınlaşıyor! Bu risklere dikkat

Dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan hipertansiyon atar damarlardaki kan basıncının sürekli normalin üzerinde seyretmesi olarak tanımlanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, hipertansiyon yaşını öne çeken 8 etkeni anlattı.

İnme geçirdi: 15 dakikalık müdahaleyle kurtuldu

Diyarbakır’da mobilya ustası Siyadar Yaldırak (25), evde olduğu sırada vücudunun sol tarafını hissetmemeye, görme kaybı ve konuşma bozukluğu yaşamaya başladı. Kaldırıldığı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde inme geçirdiği anlaşılan Yıldırak, Uzman Doktor Reşit Yılmaz’ın 15 dakikalık müdahalesiyle sağlığına kavuştu.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.