Araştırma: Çay ve kahveyi çok sıcak içmek kanser riskini artırıyor

Uzmanlar, çay ve kahveyi “çok sıcak” içmenin, yemek borusu kanseri riskini artırdığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, 2016’da yılında 65 derece üzerindeki çok sıcak içeceklerin “kanserojen” riski taşıdığını bildirdi. Son yıllarda Güney Amerika, Orta Doğu ve Asya’dan sonra Avrupa’da yapılan geniş çaplı araştırmalar da bu bağlantıyı doğruladı.

İngiltere’de yarım milyon kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, günde sekiz fincandan fazla çok sıcak çay veya kahve içenlerin, içmeyenlere kıyasla altı kat daha fazla yemek borusu kanseri riski taşıdığı bulundu. Uzmanlara göre sorun içeceğin türünden değil, sıcaklığından kaynaklanıyor. Çok sıcak sıvılar yemek borusunun hücrelerini yakarak zamanla kalıcı hasar bırakabiliyor. Bu durum, mide asidinin de ek hasar vermesine yol açarak kanser gelişimini kolaylaştırabiliyor.

Riskin yalnızca sıcaklığa değil, içme hızına ve yudum büyüklüğüne de bağlı olduğu belirtildi. Araştırmacılar, 65 derecelik kahveden alınan büyük bir yudumun, yemek borusunun iç sıcaklığını 10 dereceye kadar artırabildiğini belirtti. Araştırmalara göre kahve ve çay için ideal içim sıcaklığı yaklaşık 58 derece. Uzmanlar, içeceklerin beş dakika bekletilmesinin sıcaklığı 10-15 derece düşürdüğünü, karıştırma, üfleme, kapağı açma ya da biraz soğuk su veya süt eklemenin de güvenli hale getirdiğini söyledi. (DHA)

 

 

 

 

 

Related Posts

İnsanlar zekayı kimden alır? Babadan mı anneden mi?

Bilim insanları, zekanın yüzde 40-60’ının genetik olduğunu ve bu genlerin büyük ölçüde anneden geçtiğini belirtiyor. X kromozomu üzerinde taşınan zeka genleri, annelerin çocuklarının bilişsel gelişiminde hem genetik hem de duygusal açıdan kritik rol oynadığını gösteriyor. Ancak babalar da çocuğun potansiyelini ortaya çıkarmada önemli bir etkiye sahip.

Uzmandan ‘obezite’ uyarısı: Mide kanseri riskini artırıyor

Bilimsel makale olarak yayınlanan çalışmalarında obezitenin yalnızca diyabet ve kalp hastalıkları için değil, mide kanseri açısından da ciddi bir risk faktörü oluşturduğunu gözlemlediklerini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Beğenik, “Yeni bilimsel bulgular, obezitenin bazı kanser türleriyle de yakın ilişkili olduğunu gösteriyor. Özellikle mide kanseri gibi ölümcül hastalıklarla olan bağlantısı, hem bilim insanlarını hem de halk sağlığı uzmanlarını alarma geçirdi” dedi.

Doğa, ruh sağlığına iyi geliyor

Yeni bir araştırma, kısa süreli doğa temasının kaygı, depresyon ve yorgunluk seviyelerini azalttığını gösterdi.

Kadınlar ‘İkinci ergenlik’ diyor: İşte vücudu etkilediği yaş

Kadınların üreme döngüsünde önemli bir evre olan perimenopoz, hem fiziksel hem de psikolojik etkileriyle giderek daha fazla gündeme geliyor. Son yıllarda özellikle sosyal medyada “ikinci ergenlik” ifadesiyle tanımlanan bu dönem, birçok kadın için karmaşık ve çoğu zaman yanlış anlaşılan bir süreç.

Tıbbi kenevir teklifi yasalaştı: Süreç nasıl işleyecek?

Tıbbi kenevir teklifi yasalaştı: Süreç nasıl işleyecek?

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.