ABD’nin 36 trilyon dolar borcu ne anlama geliyor ve kime ait?

ABD Ekonomisindeki Ulusal Borç Miktarı Endişe Yaratıyor

Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki en yüksek ulusal borç miktarına sahip ülke olma özelliğini sürdürüyor ve uzun vadeli mali istikrar konusunda endişeler giderek artıyor.

Al Jazeera’nın derlediği habere göre, ABD’de önemli bir kongre komitesi, Başkan Donald Trump‘ın bu hafta içinde Temsilciler Meclisi’nden geçebilecek yeni vergi indirimi tasarısını onayladı. Bu tasarı, 2017 vergi indirimlerini genişletmeyi ve ulusal borca 5 trilyon dolara kadar ekleme yapmayı hedefliyor. Ancak Cuma günü Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle endişeler daha da derinleşti.

ABD’nin Kamu Borcu Ne Kadar?

ABD’nin kamu borcu, hükümetin borç verenlere toplamda ne kadar parayı geri ödemesi gerektiğini ifade ediyor. Şu anda 36.2 trilyon dolar seviyesinde olan bu borç miktarı, ülkenin GSYH’nın %122’sini temsil ediyor ve her üç ayda bir yaklaşık 1 trilyon dolar artıyor.

2020’deki pandemi sürecinde borç/GSYH oranı %133’e ulaşan ABD, dünyanın en yüksek borç/GSYH oranına sahip ilk 10 ülkesi arasında yer alıyor.

Amerikan Merkez Bankası’nın yayımladığı grafik de ABD’nin 1970’lerden bu yana borcunun GSYH’ya oranını gösteriyor.

Borç Tavanı ve Sürekli Yükselmesi

Hükümetin harcamaları gelirlerini aştığında oluşan açık bütçe açığı olarak adlandırılır. Bu açığı kapatmak için hükümet daha fazla borçlanmak zorunda kalır ve Kongre’nin onayıyla belirlenen borç tavanı, hükümetin ne kadar borçlanabileceğini sınırlar. Kongre, tavanı yükseltmediği sürece hükümet daha fazla borçlanamaz.

Farklı ABD Başkanları Dönemlerinde Federal Açık

Federal açık, hükümetin bir yıl içinde harcadığından daha fazla para harcaması durumunu ifade eder. Örneğin, Trump döneminde 2020’de COVID-19 salgını sırasında iş kayıplarıyla vergi gelirleri düşerken hükümetin harcama yapması sonucunda açık hızla büyüdü. Eski Başkan Bill Clinton döneminde ise vergi artışları sayesinde federal bir fazla yaşanmıştı.

1960’tan bu yana ABD başkanlarının yönetimleri altındaki ekonomik durumu gösteren grafik aşağıdaki gibidir:

Related Posts

Vatandaşın döviz mevduatı 4,6 milyar dolar arttı

Vatandaşın döviz mevduatı 4,6 milyar dolar arttı

Polisan üretimi durdurdu! O ülkeden çekiliyor

Polisan Holding, Yunanistan’daki üretimini durdurma kararı aldı. Şirket, konuya ilişkişn KAP’a açıklama yaptı.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalar nereye gidiyor! (19 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,5310 liradan alınan dolar, 39,5330 liradan satılıyor. 45,4240 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 45,4260 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,5190, avronun satış fiyatı ise 45,4500 lira olmuştu.

Birleşik Krallık-Türkiye uçuşlarında 10 bin ek koltuk!

Şirketten yapılan açıklamaya göre, SunExpress, Birleşik Krallık’tan Türkiye’ye artan seyahat talebi kapsamında beş rotada toplam 10 bin ek koltuk sunuyor. Ağustos-ekim ayları arasında sunulan ek kapasite, Londra Gatwick, Londra Stansted, Bristol ve …

Merkez Bankası Haziran ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Faiz beklentisi ne yönde?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haziran ayı faiz kararı, ekonomik gelişmeleri yakından takip eden vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Faiz beklentisi ne yönde?

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda son durum! (18 Haziran 2025)

Dolar güne 39,5290 liradan, euro ise 45,4770 liradan başladı. İstanbul Kapalıçarşı’da dolar 39,5270 liradan alınıyor, 39,5290 liradan satılıyor; euro ise 45,4750 liradan alınıp 45,4770 liradan satılıyor. Önceki kapanışta dolar 39,38 lira, euro 45,61 …