Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Ahududunun Bağırsak Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Beslenme uzmanları ve doktorlar, lif ihtiyacını karşılamak için doğal kaynaklara yönelmenin önemine vurgu yapıyor. Bu kapsamda, lif açısından zengin olan meyveler öne çıkıyor. Gastroenterolog Will Bulsevich, ahududuyu bağırsak sağlığı açısından “1 numaralı ürün” olarak nitelendirdi.

Bir fincan ahududu yaklaşık 7 gram lif içeriyor. Ayrıca C vitamini ve polifenoller bakımından da oldukça zengin. Bu iki bileşen, vücutta antioksidan etki göstererek hücre hasarını azaltmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı.

Diyabet ve Hassas Bağırsak İçin De Uygun

Araştırmalar, doğal şeker içermesine rağmen ahududunun tip 2 diyabet gelişme riskini düşürebileceğini ortaya koyuyor. Hali hazırda diyabet hastalığı bulunan kişilerde ise kan şekeri kontrolüne katkı sağladığı belirtildi.

Ahududu, aynı zamanda irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi rahatsızlıklarda şişkinlik ve karın ağrısına yol açabilen fermente edilebilir karbonhidratlar (FODMAP) bakımından düşük bir meyve olarak öne çıkıyor. Bu yönüyle hassas bağırsak yapısına sahip bireyler için de önerildi.

Uzmanlar Uyarıyor

Bağırsak sağlığına katkı sağlamak isteyenlerin, diyetlerine düzenli olarak ahududu eklemesi tavsiye ediliyor. Ancak uzmanlar, herhangi bir besin takviyesi veya değişikliğe gitmeden önce mutlaka doktora danışılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Makalede yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amacı taşıyor.

Related Posts

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.