Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Yaz Aylarında Su Tüketiminin Önemi

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Kıdır, yaz aylarında terleme ve buharlaşma sonucu artan sıvı kaybının yerine konmamasının organ fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Güneş çarpmasının hayati bir tehdit oluşturabileceğini belirten Doç. Dr. Kırdır, belirtileri fark edildiğinde hızlı müdahalenin önemli olduğunu söylüyor.

‘Yaz Aylarında Su Tüketimi Artmalı’

Sağlıklı bir vücut için suyun temel bir gereksinim olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kıdır, “Hücrelerin, dokuların ve organların görevlerini yerine getirebilmesi için yeterli su alımı şarttır. Özellikle yaz aylarında terleme ve buharlaşma sonucu artan sıvı kaybının yerine konmaması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” diyor.

‘Risk Grubundakiler Dikkat’

Sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken grupları belirten Doç. Dr. Kıdır, ileri yaştaki bireyler, kalp hastaları, diyabet ve hipertansiyon hastaları, böbrek yetmezliği olanlar ve çocukların sıvı kaybına karşı daha hassas olduklarını ifade ediyor. Bu kişilerin yeterli sıvı alımına özen göstermesi gerektiğini söylüyor.

‘Güneş Çarpması Hayati Tehdit Oluşturabilir’

Güneş çarpmasının ciddiyetine değinen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Uzun süre güneş altında kalmak ve yeterli sıvı alımı yapmamak vücut ısısının artmasına ve güneş çarpmasına neden olabilir. Bu durumda hemen serin bir yere alınmalı, kıyafetleri çıkarılmalı ve vücut suyla ıslatılmalıdır” diyor.

‘Meyve, Kola, Çay Suyun Yerini Tutmaz’

Su yerine meyve suyu, kola veya çay gibi içeceklerin tercih edilmemesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Kıdır, bu içeceklerin suyun yerini tam anlamıyla tutmadığını vurguluyor. Ayrıca, çay ve kahvenin idrar söktürücü etkisi nedeniyle sıvı kaybını artırabileceğini söylüyor.

‘Vücut Ağırlığına Göre Su Hesabı’

Yaz aylarında su ihtiyacının artacağını ifade eden Doç. Dr. Kıdır, genellikle kilo başına 35 CC üzerinden su ihtiyacının hesaplandığını belirtiyor. Ancak sıcak havalarda terleme ve buharlaşma ile yaşanan kayıpların göz önünde bulundurularak bu miktarın artırılması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Binlerce çalışma değerlendirildi: İşte hafızayı keskin tutmanın en iyi yolu

Çoğumuz zihnimizi keskinleştirmek için Sudoku, Wordle gibi zihnimizi çalıştıran uygulamalara yöneliyoruz. Ancak araştırmalar giderek hafızayı, odaklanmayı ve beyin sağlığını artırmanın en iyi yollarından birinin egzersiz olduğunu gösteriyor. İşte detaylar!

Hipertansiyon 20 yaşın altındaki gençlerde hızla yaygınlaşıyor! Bu risklere dikkat

Dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan hipertansiyon atar damarlardaki kan basıncının sürekli normalin üzerinde seyretmesi olarak tanımlanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, hipertansiyon yaşını öne çeken 8 etkeni anlattı.

İnme geçirdi: 15 dakikalık müdahaleyle kurtuldu

Diyarbakır’da mobilya ustası Siyadar Yaldırak (25), evde olduğu sırada vücudunun sol tarafını hissetmemeye, görme kaybı ve konuşma bozukluğu yaşamaya başladı. Kaldırıldığı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde inme geçirdiği anlaşılan Yıldırak, Uzman Doktor Reşit Yılmaz’ın 15 dakikalık müdahalesiyle sağlığına kavuştu.