Gözlerde Bahar Alarmı: Göz Alerjisi Mevsimi Başladı!

Göz Alerjisi: Mevsim Geçişlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mevsim geçişlerinde artan polen ve toz, göz sağlığını olumsuz etkileyebilir. Göz alerjisi, genellikle kaşıntı, kızarıklık ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durum erken önlem alınmazsa kalıcı hasarlara neden olabilir.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Muhsin Altunsoy, gözde alerjiye bağlı iltihaplanmanın, gözün beyaz kısmı ile göz kapaklarının iç yüzeyini kaplayan konjonktiva tabakasının mikrobik olmayan bir iltihabi reaksiyonu olduğunu belirtiyor. Uzman Dr. Altunsoy, alerjik göz rahatsızlığının genellikle çevresel alerjenlerle tetiklendiğine dikkat çekiyor.

Göz Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Alerjiye bağlı göz rahatsızlıklarının belirtileri arasında gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık ve göz kapaklarında şişlik yer alır. Ayrıca, genellikle her iki gözde birden benzer şikayetler olur. Uzman Dr. Altunsoy, alerjik olanların bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıklardan ayırt edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Mevsimsel mi, Sürekli mi?

Göz alerjileri, hem mevsimsel hem de yıl boyu devam eden çevresel etkenlerden kaynaklanabilir. Mevsimsel nedenler arasında polenler ön planda olsa da ev tozu, akarlar, hayvan tüyleri ve bazı kimyasallar da etkili olabilir. Kişisel yatkınlık burada önemli bir rol oynar ve herkes aynı tepkiyi vermeyebilir.

Tedavide İlk Adım: Alerjenden Uzak Durmak

Göz alerjilerinin tedavisinde etkeni belirleyerek uzak durmak en önemli adımdır. Polen alerjisi olan kişilere dışarıda güneş gözlüğü kullanmaları önerilir. Ev tozu ve akar alerjisi olanlar için temizlik önemlidir. Evcil hayvan tüylerine alerjisi olanların teması azaltmaları gerekir.

Kontakt Lens Kullanımına Dikkat!

Kontakt lens kullananların konjunktivit riskine karşı dikkatli olmaları gerekir. Lens kullanımı ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve bu durumda uzman kontrolünde tedavi gerekebilir.

Göz Damlaları ve Makyaj Ürünleri de Göz Alerjisi Yapabilir

Bazı göz damlaları ve makyaj malzemeleri alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu ürünlerin kullanımı durdurulmalı ve doktor kontrolü sağlanmalıdır.

İlaç Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Alerjik göz rahatsızlıklarında genellikle antihistaminik içerikli damlalar tercih edilir. Daha ciddi durumlarda uzman kontrolünde steroid damlalar kullanılabilir. Bu tedavilerin kontrolsüz kullanımı kalıcı hasarlara neden olabilir.

Basit Önlemlerle Şikâyetler Azaltılabilir

Soğuk uygulamalar ve güneşten korunma göz şikayetlerini azaltmada etkili olabilir. Göz ovuşturma alışkanlığından kaçınılmalı ve göz sağlığı için gerekli önlemler alınmalıdır.

Sonuç

Göz alerjileri tedavi edilebilir durumlar olmasına rağmen kalıcı hasarlara neden olabilir. Göz sağlığı için gerekli önlemlerin alınması ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması önemlidir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.