Dünya’da ve Türkiye’de ani genç ölümlerin sebebi nedir: Profesör Dr. Özkaya önemli açıklamalarda bulundu

Akciğer ve Kalp/Damar Hastalıklarında Artış

Kovid-19 salgını sonrası özellikle acil servislerde genç hastalarda ani ölümlere neden olan akciğer ve kalp/damar hastalıklarında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Korona Virüsün Damar Hasarına Etkisi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, gençlerde kovid-19 sonrası görülen bozulmuş damar yapısının ağır egzersiz ve spor ile ölümcül kalp krizlerine sebep olduğunu belirtti. Ani artan genç ölümlerinin nedeni, Kovid-19 aşıları değil, korona virüsünün damar hasarına yol açtığı kanıtlanmıştır.

Ani Ölümlerin Sebebi

Prof. Dr. Şevket Özkaya, dünya genelinde en çok merak edilen konunun, artan ani ölümlerin sebebini kovid-19 aşıları mı yoksa korona virüsünün etkileri mi olduğu olduğunu ifade etti. Yapılan araştırmalar neticesinde, kovid-19 aşılarının damar tıkanıklığı sonucu kalp krizi ve inme riskini azalttığı belirlenmiştir. Vücudumuzda damar tıkanıklığına yol açan temel faktörler arasında damar iç duvarında hasar, hareketsiz kalmaya bağlı pıhtılaşma ve genetik etmenler yer almaktadır.

Aşıların Rolü

Prof. Dr. Şevket Özkaya, aşıların salgın döneminde insan vücudundaki virüs yükünü azaltarak hastalığın ağır seyretmesini ve damar iç duvarındaki etkileri azaltmayı sağladığını belirtti. Bu sayede damar tıkanıklıklarının ve ölümcül olayların da azaldığı düşünülmektedir. Genç ölümlerin nedeni kovid-19 aşıları değil, virüsün damar hasarına yol açması olarak belirlenmiştir.

Related Posts

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.

Binlerce çalışma değerlendirildi: İşte hafızayı keskin tutmanın en iyi yolu

Çoğumuz zihnimizi keskinleştirmek için Sudoku, Wordle gibi zihnimizi çalıştıran uygulamalara yöneliyoruz. Ancak araştırmalar giderek hafızayı, odaklanmayı ve beyin sağlığını artırmanın en iyi yollarından birinin egzersiz olduğunu gösteriyor. İşte detaylar!