Araştırma: Birçok hayvan ve bitki türü, genetik çeşitliliğini kaybediyor

Bitki ve Hayvan Türlerinde Genetik Çeşitlilik Azalıyor

Çeşitli etkenler nedeniyle birçok bitki ve hayvan türünün genetik çeşitliliğini kaybettiği ortaya çıktı.

Farklı üniversitelerden bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, 1985-2019 yılları arasında 628 bitki ve hayvan türü ile ilgili kaydedilen veriler incelendi.

Araştırma sonuçları, kuşlar ve memeli hayvanlar başta olmak üzere çeşitli bitki ve hayvan türlerinin genetik çeşitliliğinde azalma olduğunu gösterdi.

Genetik çeşitlilik kaybının küresel düzeyde gerçekleştiğini belirten araştırmacılar, doğa olayları, hastalıklar veya hasat gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabileceğini vurguladı. Bu çevresel değişikliklere uyum sağlama konusunda birçok türün zorluk yaşadığı ifade edildi.

Araştırma ekibinden koruma biyologu Catherine Grueber, “Şaşırtıcı bir şekilde, risk altında olmayan birçok türün genetik çeşitliliğinin azaldığını gözlemledik.” dedi.

Araştırmacılar, çevresel koşulları iyileştirmek ve popülasyon büyüme oranlarını artırmak için geliştirilecek stratejilerin genetik çeşitliliği koruyabileceğini hatta artırabileceğini belirtti.

Araştırmanın bulguları “Nature” dergisinde yayımlandı. (AA)

Related Posts

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.

Binlerce çalışma değerlendirildi: İşte hafızayı keskin tutmanın en iyi yolu

Çoğumuz zihnimizi keskinleştirmek için Sudoku, Wordle gibi zihnimizi çalıştıran uygulamalara yöneliyoruz. Ancak araştırmalar giderek hafızayı, odaklanmayı ve beyin sağlığını artırmanın en iyi yollarından birinin egzersiz olduğunu gösteriyor. İşte detaylar!