150 sanatçı izaha davet edilecek: Bir oyuncuya 100 milyon liralık kayıt dışı suçlaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı, kayıt dışı denetimleri kapsamında, oyuncu ve ses sanatçıları ile bu sanatçıların ajanslarına yönelik inceleme gerçekleştirirken ilk aşamada 150 kişinin gelir ve beyanları arasında uyumsuzluk tespit edildi.

Yürütülen analiz sonucu, yüksek gelir grubunda yer alması beklenen sanatçı ve ajansların gelir beyanlarının oldukça düşük olduğu belirlendi. Bu süreçte, söz konusu kişi ve ajansların vergi beyanları, banka hesap hareketleri, dijital platformlardaki faaliyetleri, reklam gelirleri ile diğer kazançları detaylı olarak taranıyor. Yapılan analizlerde Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi’ne takılan oyuncu ve ses sanatçılarının, gelirlerini düşük göstermek amacıyla yakınları ve menajerleri gibi kişi veya kanallar üzerinden tahsilat yapması, banka hesaplarına gelen tutarlar ile beyanlarının uyumsuz olması gibi nedenlerle “riskli” olduğu değerlendirildi.

Bu kapsamda, oyuncu ve ses sanatçılarının ajansları ve sahne aldıkları işletmelerle ilişkileri de tek tek incelendi.

‘BİR OYUNCUNUN 100 MİLYON LİRADAN FAZLA KAZANCI KAYIT DIŞI ÇIKTI’

Yapılan analizler neticesinde ilk olarak yaklaşık 150 sanatçı ve ajansı riskli bulundu. Bu kapsamda sadece bir oyuncunun bir yılda 100 milyon liradan fazla kazancını beyan dışı bıraktığı saptandı.

İlk aşamada tespit edilen 150 sanatçı, vergi müfettişleri tarafından gelirleri ve beyanları arasındaki farklılığı izah etmesi için davet edilecek.

İlk incelemenin ardından sanatçıların 2024 yılına ilişkin verilecek gelir veya kurumlar vergisi beyanları da analiz edilecek.

Öte yandan RADAR Sistemi üzerinden yapılan taramalar sonucu beyan edilen gelir ile yapılan harcamalar arasındaki uyumsuzluk da araştırılacak. Bu kapsamda beyan edilen gelir ile harcaması arasında bariz uyumsuzluk tespit edilen mükellefler “riskli” kategoriye alınacak.

ŞİMŞEK: AMACIMIZ ÇOK KAZANANDAN ÇOK, AZ KAZANANDAN AZ VERGİ ALMAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin, vergi adaletinin tesisinin temel öncelikleri arasında yer aldığını söyledi. Şimşek, “Amacımız, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almaktır. Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz.” dedi.

Denetimlerin cezalandırıcı değil, vergi uyumunu artırıcı bir yaklaşımla yürütüldüğünü vurgulayan Şimşek, “Kayıt dışılıkla mücadelemiz her alanda sürecek. Bu kapsamda yüksek gelir elde eden mükelleflerin gelir beyanlarını doğru ve eksiksiz şekilde yapması önem taşıyor.” diye konuştu.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Erzurum’da Apartman Yangını

Erzurum’da bir apartmanda çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü, bazı sakinler etkilendi.

Yasa Dışı Kenevir Ekimi: Zanlı Tutuklandı

Yalova’nın Armutlu ilçesinde yasa dışı kenevir eken S.D. tutuklandı, 60 kök kenevir ele geçirildi.

Erzurum’da Ragbi Müsabakaları Heyecan Yarattı

450 sporcunun katıldığı ragbi müsabakaları Erzurum’da gerçekleştirildi, 8 takım şampiyonaya katılacak.

Doris Herrmann: Türkiye’de kalite güvencesi rekabetçi dünya için zorunlu

Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın en önemli isimlerinden Doris Herrmann, Haberler.com’da Saygı Ünlü’ye konuştu. ENQA Başkan Yardımcısı Herrmann, akreditasyonun eğitim kalitesini artırmanın anahtarı olduğunu belirterek “Rekabetçi bir dünyada Türkiye’nin kalite güvencesine yatırım yapması şart” dedi.

Çeşme’de Şezlong Kavgası: Güvenlik Görevlisi Baltayla Öldürüldü

İzmir Çeşme’de şezlong tartışması kanlı bitti, güvenlik görevlisi baltalı saldırıda hayatını kaybetti.

Madde kullandığı düşünülen taksicinin yaptığı pes dedirtti

İstanbul’da kimyasal madde içtiği öne sürülen bir taksi şoförü, seyir halindeyken yol ortasında bayıldı. Bir süre sonra ayılan sürücü, hiçbir müdahale beklemeden aracına binip olay yerinden uzaklaştı. Denetimsizlik ve ihmalkârlık tepkilere neden olurken, “Canımız kime emanet?” sorusu bir kez daha gündeme geldi.